2025
Ik luister naar de Radio, Het Goede Doel met België schalt door de speakers.
De basstem van Henk Westbroek begint met “Waar kan ik heen”? “Ik kan niet naar ……. Tja, mijmer ik, zittend voor het raam op deze mooie zondagmiddag:
Waar kan ik heen? Ik kan niet naar het voetbalveld, want onze vereniging Kaagvogels is na de zoveelste lege subsidiepot, vorig jaar opgedoekt. De contributie bleek niet meer op te brengen voor de twee senioren en drie jeugdteams, dus was het einde oefening. De handbalvereniging Zwaluwen, toch een rijke club, was in 2019 al gestopt vanwege gebrek aan leden.

Ik neem mijn oude hond mee voor een rondje en het is erg stil op straat. Vrijwel nergens zie je ouders met hun kinderen lopen. De school “Op Avontuur “ staat er troosteloos bij na een goede poging om samen met Barsingerhorn de school te behouden. Ook hier viel twee jaar terug de sluiting. De kinderen mogen nu met een busje naar de basisschool in Nieuwe Niedorp of in Schagen.
Over de Nieuwe Streek wandelend ziet de omgeving er nog best mooi uit (dankzij een Stichting) en lijkt het een beetje op het Zuiderzee Museum.

Jammer dat Schippers Welvaren de deuren heeft moeten sluiten, want ook hier sloeg de recessie toe. Er wandelen hier slechts enkele verdwaalde toeristen, maar bewoners van de Oude en Nieuwe Streek zie je niet. Ik loop voorbij de redelijk opgeknapte kerk (dankzij een Stichting) met af en toe een expositie voor de buitenstaanders, want de meeste Kolhorners houden het na de zoveelste keer wel voor gezien.

Op de Dijk aangekomen werp ik eerst een troosteloze blik naar de overkant waar in 15 jaar tijd alleen een keet is gebouwd op het eiland, en die vervolgens ook alweer leeg staat want bootjes komen er al een hele tijd niet meer. Het ene museum is af en toe nog open, maar de andere is alweer gestopt want de huur was niet meer op te brengen. Ook Kaper is reeds lang geleden gestopt en men heeft helaas geen opvolger of koper kunnen vinden.

Restaurant De Roode Leeuw bestaat helaas ook niet meer, want ook deze heeft het hoofd moeten buigen vanwege de te hoge kosten. Een van de laatste winkels van het dorp, die van Ron & Annemiek is dicht, ook hier geen opvolger en het pand is weer gewoon een woonhuis geworden. Via de klucht naar beneden terug naar huis en aan de linkerzijde ziet het er nog steeds uit als een tropisch oerwoud. Het lijkt wel of half Kolhorn “Te Koop” is, want overal staan deze bordjes.

Ach wat heb je hier tenslotte nog te zoeken en wat is hier nog leuk in het dorp, want wat kun je doen of waar kun je heen. Het voetbalveld is hermetisch afgesloten en het gras staat een meter hoog, getraind wordt er niet meer en de kantine is gesloten.
Ik sjok naar huis en zwaai naar wat grijs geworden buren.

KOLHORN ANNO 2014

TRING!!!!! Badend in het zweet wordt ik wakker, pfffff gelukkig ik blijk alles maar gedroomd te hebben! Kolhorn is niet dood, Kolhorn leeft!

Nachtmerrie of toekomstdroom?
Maar dan moet er echter nog wel heel wat gebeuren om mijn nachtmerrie niet uit te laten komen. En één daarvan is de Sportstichting, heel hard nodig om zowel de handbal als de voetbal een kans te geven om voort te blijven bestaan.
Probleem is echter het geld, niet voor de realisatie van het nieuwe habdbalveld want dat is aanwezig!
Misschien in een iets sobere uitvoering, maar het grootste probleem is dus de BTW over dit bedrag. Deze € 17.000,00 is momenteel niet beschikbaar!

Oplossing?
Ja er is een oplossing voorhanden, want de sportstichting blijf in beweging om haar plannen te realiseren.
Dit ontbrekende bedrag zouden wij dus heel graag willen lenen; van U of Uw bedrijf of Uw Stichting tegen een rentevergoeding van 2.7% en dat in de vorm van een obligatielening van
€ 50,00 per stuk. In 10 jaar tijd betalen wij dit bedrag inclusief de rente netjes terug via een jaarlijkse loting. Uiteraard mag u deze lening ook omzetten in een gift.
Indien u als bedrijf of stichting 5 obligaties of meer afneemt en dus € 250,00 of meer als lening voorschiet, mag uw reclamebord (indien gewenst) 2 jaar lang gratis langs de lijn van het nieuwe handbalveld staan.

Museumdorp of actief leven
Ik hoop dat de inwoners van Kolhorn en Barsingerhorn, net als ik, wakker worden in het besef dat bovenstaande droom best eens uit kan gaan komen. En zich realiseren dat wij gezamenlijk kunnen helpen en het niet zo ver te hoeven laten komen.
Zodat wij in 2025 niet te boek komen staan als een museumdorp (dankzij een stichting) zonder enige vorm van actief leven.
Mijn ouders en grootouders zouden ook nooit gedacht hebben dat Kolhorn en Barsingerhorn ooit zonder winkel zouden zijn en toch is dat de realiteit.

Voorbestaan verenigingen
Uw steun om de leefbaarheid te behouden en het voortbestaan van de sportverenigingen te garanderen is heel hard nodig.
Zodat niet alleen u en wij maar ook onze kinderen en kleinkinderen hun sport dichtbij kunnen blijven uitoefenen.

Hartelijke groet,
Stichting Sportcomplex Kolhorn